Amethist kristal knop
Ladeknop, ladegreep, deurknopje, goudkleurige messing voet met een natuurlijk paarse amethist kristal erop gemonteert. Hiermee krijgt zelfs het saaiste een prachtige uitstraling. Ook te gebruiken als hanger voor handdoeken etc.
Iedere knop is anders van vorm omdat het natuurlijk gevormde (stukken) kristal zijn. De knoppen zijn ongeveer 2.5 cm breed en steken ongeveer 3.5 cm uit.
Amethist is één van de bekendste edelsteensoorten en wordt al vanaf de Romeinse tijd gebruikt. Amethist is een bekende variëteit in de kwarts groep. Het aluminium en ijzer bepalen de kleur van een aantal kwartsvariëteiten. Kwartsvariëteiten worden in twee groepen verdeeld, te weten de macrokristallijne groep en cryptokristallijne groep. De macrokristallijne groep bestaat uit kristallen die zichtbaar zijn, dit in tegenstelling tot de cryptokristallijne groep. Amethist behoort tot de macrokristallijne groep en is de paarse variëteit hiervan. De kleuren van deze edelsteen worden ook gezien als lila tot donkerpaars. Het is een glanzende, doorzichtige gesteente. Amethist kwarts is vaak onbehandeld. Indien men het door middel van verhitten de kleur wil aanpassen, leidt dit verhitten vaak tot citrien, een gele variëteit, of de kleuren rood-bruin, groen (dit noemt men prasioliet) of kleurloos
Het ontstaan van mineralen
Mineralen komen in vaste vorm in de vrije natuur voor. Mineralen ontstaan door geologische processen waarbij deeltjes van dezelfde materiaal samenklonteren. Het samenklonteren hiervan kan op verschillende manieren plaatsvinden bijvoorbeeld als vloeibare gesteenten, ook wel magma genoemd, heel langzaam afkoelt en zich verbindt. Door het zeer traag afkoelen van magma kunnen nieuwe moleculen van het mineraal zich verbinden en op die manier een kristalrooster doen ontstaan. De term ‘kristallisatie’ wordt hiervoor gebruikt.
Soorten gesteenten
Gesteenten of steen wordt op basis van de manier waarop ze is ontstaan, ingedeeld in sedimentaire gesteenten, metamorfe gesteenten en stollingsgesteenten. Gesteenten bestaan uit fragmenten (klasten) of uit mineralen.
Stollingsgesteenten
Dit wordt ook wel magmatische gesteenten genoemd. Deze gesteenten ontstaan door stolling van magma ten gevolge van afkoeling. Graniet is hier een voorbeeld van. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het vloeibare gesteente geen magma maar lava genoemd.
Sedimentaire gesteenten
Dit wordt ook wel afzettingsgesteente genoemd. Deze gesteenten ontstaan door weersinvloeden, waarbij gesteente mee gevoerd wordt door water, wind en of ijs. De stenen worden door het transport op een natuurlijke wijze bewerkt tot kleinere stenen en uiteindelijk tot zandkorrels vermalen. Grind en klei zijn voorbeelden van sedimenten. Bij afzetting van sediment ontstaat sedimentaire gesteente.
Metamorfe gesteenten
Metamorfe gesteenten zijn van oorsprong stollingsgesteenten of sedimenten die onder invloed van hoge druk en/of temperatuur veranderen. Door deze hoge druk en of temperatuur treedt verandering op in een of meerdere mineralen waarbij een nieuwe mineraal of mineralen gevormd worden. Marmer is een voorbeeld van metamorfe gesteente dat ontstaan is door metamorfose van kalksteen. Amethist gesteente ontstaat zowel op de metamorfe als de sedimentaire wijze.
Kristal
Kristal is dus ontstaan uit een groep atomen en moleculen die keurig gerangschikt zijn en zich in drie richtingen steeds herhalen in het mineraal. Kristallen zijn altijd opgebouwd uit één mineraal. Een gesteente bestaat uit een combinatie van verschillende mineralen. De verschillende mineralen vormen dan ieder hun eigen kristallen. Het geheel wat dan ontstaat heet kristalstructuur of kristalrooster. De vorm van kristallen kan verschillen en hangt af van de omstandigheden waarin ze kunnen ‘groeien’. Kristal groeit in werkelijkheid niet, maar wordt door geologische processen groter die ervoor zorgen dat nieuwe deeltjes kunnen samenklonteren. Belangrijk voor kristal is voldoende ruimte, tijd en de juiste omstandigheden om te kunnen ‘groeien’, bijvoorbeeld door breuken diep in de aarde.
Vormen van Kristal
Kristallen zijn te herkennen aan hun typische vorm. Er zijn zeven verschillende kristalstelsels waarin kristallen op basis van hun inwendige structuur wordt ingedeeld, te weten: kubisch, tetragonaal, hexagonaal, trigonaal, orthoromisch, monoklien, en triklien. Sneeuwvlokken, kristalsuiker, en ijs op je voorruit bestaan ook uit kristallen. Dit is alleen waarneembaar met een vergrootglas of onder een microscoop. In gesteente, tref je kristallen ook op dezelfde microscopische wijze aan. Ieder kristal in mineraal is uniek. Echter is de kristalvorm niet toevallig, maar hoort deze bij een bepaald mineraal. Amethist behoort tot het trigonaal kristalstelsel. Dit is het meest ingewikkelde van de zeven kristalstelsels. Hoewel de meeste mineralen voorkomen in kristalvorm, zijn er ook materialen die moleculen in zich hebben die niet gerangschikt zijn en daarmee amorf gevormd. Het mag duidelijk zijn dat de ontstaanswijze van gesteente bestaande uit mineralen en kristallen een bijzonder natuurverschijnsel is.
Geneeskrachtige steen
Het woord amethist komt van het Griekse woord ‘amethustos’, wat staat voor ‘tegen de roes of niet bedwelmend’. Het was lang geleden dat men dacht dat het dronkenschap kon tegengaan: van wijn die gedronken werd uit een beker vervaardigd uit amethist zou men niet dronken raken. Ook was populair bij de bisdom waarvan men dacht dat de steen magische krachten zou bezitten. Aan amethist wordt helende eigenschappen toegewezen, in plaats van het tegengaan van dronkenschap zou het goed werken bij innerlijke onrust en hoofdpijn of migraine tegengaan.
Hardheid
Onder hardheid bij mineralen en edelstenen wordt de weerstand tegen krassen en tegen slijpen aangegeven. Om de hardheid van mineraal te bepalen, wordt de hardheidsschaal van F. Mohs gebruikt. De hardheidsschaal werd in 1812 door Mohs, een Duitse mineraloog, ontworpen. Hij voorzag in de behoefte om mineralen op een eenvoudige manier te groeperen door tien bekende mineralen te rangschikken in de volgorde van hardheid. Hierbij wordt talk als zeer zacht mineraal herkend en staat deze op één van de hardheidsschaal. Diamant, oudgrieks woord voor ‘onverslaanbaar’, is daarentegen het hardste materiaal van de aarde. Deze heeft hardheid tien.
De hardheidsschaal van Mohs is als volgt:
- Talk
- Gips
- Calciet
- Fluoriet
- Apatiet
- Orthoklaas
- Kwarts
- Topaas
- Korund
- Diamant
Een gesteente wordt als edelsteen gezien als het voldoet aan de volgende kenmerken; het moet uiterlijke schoonheid bezitten, de steen moet te bewerken zijn, en een bepaalde mate van kostbaarheid bezitten. De amethist edelsteen heeft hardheid 7. Vanwege de kleurverdeling binnen de steen, is de slijpvorm mede bepalend om de schoonheid van deze edelsteen goed tot zijn recht te laten komen. De kleur is dan van bovenaf gezien het mooist. Amethisten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.
Vindplaatsen van amethist
De meest bekende vindplaatsen voor amethist zijn Uruguay en Brazilië. Amethist wordt verspreid over de wereld andere vindplaatsen zijn Madagaskar, Brazilië, U.S.A., Canada, Siberië, UK, Sri Lanka, India, Mexico en een aantal landen in Europa zoals Tsjechië, Duitsland en Frankrijk.
Bron: https://www.gemsbijoux.nl/